Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Καραμελωμενα μηλα



Δεν πιστεύω πως υπάρχει παιδί των 80's και του μισού 90's που να μη γνωρίζει αυτή τη λιχουδιά! Γιατί για εμένα..περί λιχουδιάς πρόκειται. Και αναφέρομαι στα "παιδιά" αυτών των δύο δεκαετιών, γιατί είμαι σίγουρος πως οι πιο παλαιοί σίγουρα τα ξέρετε!
Αυτό λοιπόν το παραδοσιακό γλύκισμα που όλοι μας συναντούσαμε σε πανηγύρια, παιδικές χαρές και λούνα παρκ, το έχουν πάρει οι Δυτικές χώρες και "του έχουν αλλάξει τα φώτα" θα σκεφτούν κάποιοι, αλλά έχω την πεποίθηση πως αφού έχει ενσωματωθεί σαν γλύκισμα στη γιορτή του Halloween, είναι λογικό να το έχουν εξελίξει με την πάροδο των χρόνων και να έχουν δημιουργήσει διάφορες παραλλαγές του.
Σήμερα λοιπόν, θα σας παρουσιάσω την πιο κλασική συνταγή για καραμελωμένα μήλα για να θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια.

Υλικά που θα χρειαστούμε:


750γρ. ζάχαρη
300γρ. νερό
300γρ. γλυκόζη
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλστικής
περίπου 1 1/2  κιλό κόκκινα μήλα

Τρόπος παρασκευής:


Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε με μια πετσέτα τα μήλα μας.
Τα τρυπάμε με ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκι ή κάποιο χοντρό κλαδί (σαν αυτό της εικόνας).


Για την καραμέλα:

Τοποθετούμε όλα μας τα υλικά σε μία κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα μας πάνω στην εστία σε δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε την καραμέλα μας να βράσει έως ότου φτάσει τους 145 βαθμούς.



Προσοχή!
Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο μπορούμε να ελέγξουμε την καραμέλα μας, παίρνοντας λίγη με ένα κουταλάκι, μέσα από την κατσαρόλα που βράζει και ρίχνοντάς την σε ένα σκεύος με κρύο νερό. Αν η καραμέλα μας σταθεροποιηθεί, είναι έτοιμη. Αν διαλύεται ή αφήνει γραμμές δεν είναι έτοιμη!

Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα μας αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για ένα λεπτό.
Βουτάμε μέσα στην καραμέλα ένα-ένα τα μήλα.


Τα αφήνουμε να στραγγίξουν, κρατώντας τα πάνω από την κατσαρόλα


και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει πρώτα μια λαδόκολλα.


Συμβουλή: Πλύνετε, σκουπίστε και αποθηκεύστε τα μήλα σε ξερό μέρος μία μέρα πριν τα καραμελώσετε. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι υγρασιασμένα τα μήλα και δεν θα γλιστράει η καραμέλα πάνω στο μήλο.


Καλή σας επιτυχίa
καλή σας όρεξη
και για οτιδήποτε χρειαστείτε
είμαι στη διάθεσή σας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου